Spårhunden Ayla

Åh vad glad jag blir :) min lilla glappkäft kan verkligen spåra:)  Idag fick jag lust att lägga spår och det gjorde jag, gick upp några hundra meter i skogen och sen la ett spår med två vinklar och 6 apporter. Jag är så sjukt dålig på det här med avstånd, men det blev alltid en bit :) Jag la det och sen gick jag en promenad med alla tre. När jag kom tillbaka tänkte jag ta Ayla och gå spåret, men så blev det inte. Det blev sista chansen att åka till drevsjö och spela bilbingo så några minuter efter jag kom innanför dörren så åkte vi till drevsjö. Jag tänkte att jag får prova att gå det när vi kom tillbaka vid 22 om det inte var för mörkt. Det är ju såklart svårare att gå det när det har legat så länge men vi kunde inte förstöra någonting i alla fall.

  När vi kom hem så tog jag hunden, sele,lina och lite ost och gick upp  till spåret. Släppte på henne och hon är lika het som vanligt. Hon hade lite svårt att hitta kärnan och eftersom det hade legat så länge så förstår jag henne. Men det tog inte lång tid innan hon satte full fräs i spåret. Jag la en eller två levergodisar vid pinnarna för att jag skulle ha chans att hjälpa henne om det behövdes men så fort hon hade ätit upp de så la hon sig :) Nästa spår ska jag prova att inte lägga godis under vissa för att se om hon gör det direkt, annars går vi tillbaka ett steg igen. Men hur som helst så tog vi oss igenom hela spåret och hon hittade alla! ALLA!  pinnar i ett relativt svårt spår ( p.g.a att det korsade två stigar x 2) som hade legat i 5 timmar. Och hon är ändå någorlunda nybörjare på detta :)
   Jag tror att det var bra att det inte var så jäätte långt för då hade det blivit för svårt ;)

Tränade lite lydnad med henne idag också, bara på gräsmattan men ändå och vi gjorde bland annat en klockren dumruta, sjukt snygga inkall. med ställande och läggande och så gjorde vi väldigt fina släta inkallningar, fina ställande under gång och en härlig attityd i fria följet, dock fick jag kämpa lite med henne att hon skulle gå längre bak när jag håller i bollen, men det blev för svårt. Men när jag släppte bollen så hon hade den på avstånd blev det mycket bättre :)  Avslutade med en perfekt fjärr för lkl 2 :) Jag har inte vågat lägga in ståskiftet än på långt håll ;)

Imorgon bär det av till Fjugesta utan hunden, kmr sakna henne/dom men sen så åker man till älskade Forshaga och då jävlar blir det hundträning! :)

Btw så anmälde jag mig till appellen och lydnadsettan idag i Särna, får vi se vcad det leder till. måste verkligen fortsätta med framförgåendet och måste be massa folk hjälpa mig med budföringen så hon får öva på flera olika personer :)



Pussochkram syns på plan :)

Föresten så var jag med på min första valpning inatt och det var alldeles underbart :)


Lydnad och spår

En hel del lydnad har vi tränat. Tävlingen gick inte alls speciellt bra, men betydligt bättre än förut, fin attityd genom allt och hon låg platsen någorlunda. Lite otur hade vi också.. Men jag får kämpa vidare, är nu anmäld till lydnadstävling i Särna och även appellspåret. Grejjen är ju att om Ayla skulle skälla i ett moment på brukset så nollas det direkt, så vi får hoppas hon håller tyst! ;)

Tänkte skriva lite om spåret som vi gick i förrgår. Lina la ut ett appellspår med tre pinnar i och Ayla överraskade stort! Hon tog spåret direkt och spragn ut fort som fasiken men ändå kontrollerat, hon hade underbar attityd och jättebra fart. första pinnen sket hon i direkt, men jag hade inga förhoppningar på att hon skulle se den heller för har knappt tränat med pinnar I spåret, så jag tog det med en nypa salt. Men nästa pinne när hon stod och åt lite godisar ( godis under pinnen) så gick jag fram till henne och lät henne inte spåra vidare direkt, utan jag gjorde pinnen lite rolig och till slut så la hon sig, hon fick MASSOR med beröm och korv. Tog pinnen och fortsatte spåret. Det var hög ljung så hon slog en del, men hon kom tillbaka i spåret och tog den sista pinnen mycket bättre än den innan, bara med lite hjälp från mig. Skönt nu är i alla fall att jag vet hur jag ska göra med pinnarna i spåret :)

Vi har också tränat framförgående med stora framsteg! Hon förstår att hon ska gå framför mig men inte riktigt att hon ska gå rakt framför, men underlättar med att gå nära någonting och berömmer mycket. Hon är verkligen lättlärd!

För ett litet tag sen så var jag ute och tränade lydnad med Ayla och hon överraskade mig faktiskt.
Jag körde en hel del fritt följ och hon hade bra attityd, lite sakta march och språng march. Några stegförflyttningar men mest uthållighet. Hon skötte sig mycket bra! Sen körde vi läggande,ställande under gång och senare gjorde vi en dumruta som var hur bra som helst! Ayla flyttade två tassar några millimeter under ställandet men resten var absolut inga problem. Det bästa är ändå upptagen, hon gör de sååå snyggt :)  Avslutade med en halv fjärr ( belönade efter andra sättandet) och några rena inkallningar. Allt kändes bra och Ayla har sån imla arbetsglädje så jag vet inte vad. Ser fram emot att börja träna mer med henne nu när ajg börjar skolan igen, flyball, lydnad, agility, bruks m.m. åh vad jag längtar :)

Har bloggat mer på www.fridoss.blogg.se ( ej hundträning)

Puss och kram syns på plan :)


RSS 2.0