Vallningskurs och lydnad

I helgen var jag och Ayla på vallningskurs i Bergsjö och vi gick för John scharis (www.torlundablue.se). Det var en mycket givande helg där jag och Ayla fick lära oss grunder till vallning.

Vi var 10 stycken och kursen pågick i två dagar med 2 pass per hund/dag. Jag är lite kluven för John menade att Ayla inte behöver skälla när hon jobbar. Jag menar, jag håller med om att det är trevligare och att det gick bättre när hon var tyst MEN, det är ju lixom det som islänningarna ska göra, de ska valla med sitt skall. Men jag kommer nog tillåta att hon skäller när hon driver, men kanske inte när hon t.ex. håller fåren.

Ayla var världigt het på fåren men ändå inte överdrivet. Hon var tuff, trodde jag men så fort som fåren blängde på henne så blev hon väldigt fjollig. Sp vi jobbade med att stärka självförtroende genom att hjälpa henne att våga gå in och nypa dom i haserna. JAg som alltid berömmer mina hundaar när jag arbetar med dom fick passa mig när vi vallade för så fort jag berömde henne så slutade hon jobba och titta på mig, så det fick jag träna bort på mig. Efter första passet så var hon redan mycket tuffare och började faktiskt nypa fåren mer och mer i haserna. Andra passet fick vi fortsätta på detta och hon gick in och nöp självmant. Vi började att få henne att gå mellan stängslet och fåren vilket var jätteläskigt men det kom mer och mer, hon drev dom mest och tyckte det var underbart roligt att få bita fåren i haserna ;)

tredje passet fick vi börja om från början då hon blev lite omtumlad då vi tog bort skallet och blev lite strängre på henne. Det märkte fåren direkt och gick på ayla lite mera. Men efter ett tag så tuffade hon till sig och vågade nypa igen och efter det så blev hon tyst och gick in ännu bättre.
 
fjärde passet började jag försöka balansera upp det hela och försökte få Ayla att balansera fåren till mig, det kom mer och mer gjorde det :) Fick till 3 snygga stopp (jag valde att lägga henne ner)  och det var riktigt roligt att arbeta med fåren och se hur kul Ayla tyckte att det var.

Det var också mycket lärorikt att se olika raser arbeta med fåren. Det var en Schäfer, en Aussie, en västgötaspets, en corgi cardigan och några islänningar :)


Förövrigt så är Ayla tillbaka i Forshaga efter höstlov och en vecka hemma så nu är det full fart. Idag var vi på lydnadsträning och jag insåg att min hund kan faktiskt men jag måste känna att vi lyckas.

Ayla är en underbar hund och jag älskar henne verkligen. älsklingen min <3 
 

Klapp åkram syns på plan . 


RSS 2.0